Auteur Shelly Roso

 

Shelly wilde al vroeg schrijfster worden, alleen had ze de overtuiging dat het onhaalbaar voor haar was. Dit omdat ze lange tijd de Nederlandse taal niet goed beheerste. 

De eerste zeven jaren van haar jeugd groeide ze op in het gezin waar moeder een taalachterstand had en lees-, taalbevordering niet werd gestimuleerd.

Vervolgens werd door middel van de onvoldoendes die ze op school voor dictee behaalde en de vele uren bijles die zij kreeg, duidelijk dat spelling en grammatica niet haar ding was.

Desondanks bleef ze fantaseren en schrijven: onder andere gedachtespinsels, dagboekfragmenten, interviews met haarzelf, een werkstuk over bloembollen dat ze ook in geheimschrift had geschreven, verhalen in een clubblad De Ooievaar voor de gehandicaptensport (zoals dat toen heette) en een script dat een uitgever afwees, omdat hij het té autobiografisch vond, terwijl het voornamelijk een verzonnen fictief verhaal was.

 

Het verhaal schreef zichzelf

Op haar 45ste vond ze het tijd worden om vele niet afgeschreven verhalen, -gedachtespinsels en notities door te nemen en om dagelijks twee uren aan haar bureau te gaan zitten typen. Het verhaal schreef zichzelf, niet alleen haar eerste jeugdverhaal Holly D. jongen/meisje waarmee ze naar Uitgeverij EigenZinnig stapte en die het boek uitbracht, ook haar eigen verhaal: 'Van kind met een taalachterstand tot schrijver' of zoals ze het liever zegt: 'Nooit gedacht dat ik schrijver kon worden!'

Inmiddels heeft ze drie jeugdboeken op haar naam staan, zijn er verhalen van haar in bundels verschenen en heeft ze de 3de prijs behaald van de Nijmeegse Literatuurprijs 2021.

 

Diversiteit in kinderboeken

Haar boeken zijn geschreven voor jeugd vanaf 10 jaar en kenmerken zich door het aanstippen van grootse thema’s. In haar verhalen zit vaak een link met de natuur, omdat ze van mening is dat we als mens daarmee verbonden zijn en ervan kunnen leren of er kracht uit kunnen putten. Daarnaast is ze een voorstander voor diversiteit in Kinderboeken, dit laatste is ook te lezen in haar Blogs